JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

25 maart 2015

Hervormde kerk te Abbenbroek

Opdrachtgever

HHG Abbenbroek

Jaar

2015

Locatie

Abbenbroek

Discipline

Restauratie, interieur

Typologie

Kerkgebouw

Voor de monumentale hervormde kerk in Abbenbroek (daterend uit begin 14e eeuw) heeft HDK Architecten getekend voor een herbestemming van het middenschip met bijbehorende zijbeuken.

Als voorruimte voor het koor, waar de kerkdiensten worden gegeven, dient het schip. In de hervormde kerk bestaat dit driebeukige schip uit vijf trafeeèn. De kap van de middenbeuk heeft schenkels voor een houten tongewelf, maar mist de gevelbeschieting. De onderste sporen van de kap rusten op zijmuren,die door middel van spits uitgesneden scheibogen de krachten weer overbrengen op de kolommen, die ook de korbeelstijlen van de spanten dragen.

Dit middenschip met zijbeuken is in het huidige gebruik van het kerkgebouw de entree. Het huidige middenschip heeft op dit moment vooral het doel om het hoogteverschil tussen de straat en het koor/kerkzaal te overbruggen.

Met een herbestemming van het driebeukige schip wordt een antwoord gegeven op een gebruiksfunctie buiten de kerkdiensten. Samenkomen, ontmoeten en napraten staan hierbij centraal. Door middel van volglazen, veelal transparante, wanden krijgen de verschillende ondersteunende functies een eigen positie.

Bij binnenkomst wordt een voorziening voor ontvangst en het ophangen van jassen geregeld. Middels een hellingbaan en een korte trap wordt het hoogteverschil naar het koor overbrugd. Hierdoor is het complete middenschip toegankelijk, waardoor samenkomen en ontmoeten voorafgaan aan de kerkdienst.