Turfkade Terrashaven

Opdrachtgever:  Gemeente Brielle
Jaar:  2018
Locatie:  Brielle
Discipline:  Architectuur, stedebouw

Turfkade Terrashaven

Turfkade - Terrashaven


De aanwezigheid van het water is in sommige delen van de stad, met name langs de Turfkade nauwelijks voelbaar, daar de oever van de haven wordt gebruikt als parkeerterrein en de kade niet of nauwelijks toegankelijk is voor voetgangers. De geparkeerde voertuigen blokkeren de beste plekken met uitzicht op het water en de bootjes. Voetgangers lopen noodgedwongen een eind van het water af, langs de huizen en horecavoorzieningen. De paar – overigens zeer goed gebruikte - terrassen die er zijn, hebben hun plek moeten bevechten tussen de auto’s. De mensen die een felbegeerd plekje op het terras hebben veroverd, kijken uit op de auto’s.

 

Deze vlonder vormt d.m.v een brug ook een verbinding tussen stadshart en het bastion. Deze groene en lommerrijke plek is de moeite van het bezoeken waard, ook als er geen evenementen zijn. Door de kade uit te breiden met een vlonder, betrekken we de beleving van het water weer bij de stad. Deze vlonder is voor iedereen toegankelijk en zal de aantrekkingskracht van de Turfkade ten goede komen. Niet voor niets gaan we ’s zomers bij voorkeur aan het water zitten, op een bankje, terrasje of zelfs op de kade met de voeten in het water.

 

De vlonder is zowel wandelpromenade, als plek om even tot rust te komen en van het uitzicht te genieten. De vlonder krijgt brede toegangstrappen, zogenoemde ‘wasstraten’. Aan de vlonder kunnen mensen tijdelijk hun bootjes aanleggen voor een bezoek aan de Turfkade. Vanuit hier wordt een verbinding gemaakt worden naar buiten de vesting, richting bushalte en parkeerterrein. Zo kan dit een aantrekkelijke doorgaande route worden richting stadshart voor bezoekers die buiten de vesting per ov arriveren of parkeren.

/

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/public/sites/www.hdk-architecten.nl/templates/default/desktop/_body.php on line 45