JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

5 januari 2022

6 patiowoningen in Zuidland

Opdrachtgever

Vrij Wonen

Jaar

2022

Aannemer

Ontwikkelaar: Vrij Wonen
Constructeur: Cerfix 
Aannemer: Ies Bouw & Advies

Locatie

Zuidland

Discipline

Architectuur en Stedenbouw

Typologie

Patiowoning

't Slands Hofje in Zuidland

Begin 2022 zal worden gestart met de bouw van zes woningen, het Slands Hofje, aan de Raadhuisstraat van Zuidland. Deze geschakelde bungalows hebben allen een eigen binnenplaats. De oppervlakte van de woning is circa 100 m2, waardoor het gehele woonprogramma gelijkvloers kan worden gerealiseerd. Hierdoor zijn de woningen perfect levensloopbestendig.

Het patiohuis is een van de oudste woontypologieën. Al in de klassieke oudheid speelde het huiselijke leven zich af rondom de patio. Met de vraag naar het bouwen in hoge dichtheden mag dit type woning zich in toenemende belangstelling verheugen. Het gevaar van het gebruik van deze typologie is echter dat dit nogal eens volledig naar binnen gekeerde woningen oplevert die zich weinig van hun omgeving aantrekken met als gevolg een onaantrekkelijk straatbeeld.

Een hofje om elkaar te ontmoeten

Er is een belangrijke relatie tussen de woning (de plattegronden en de schil) met het hofje en de buitenwereld. Een belangrijke factor voor een succesvolle woonomgeving voor ouderen komt terug in de onderlinge ontmoetingen. De positionering van de voordeuren richting de gezamenlijke binnentuin speelt hier een belangrijke rol. Toch is het voor bewoners mogelijk om terug te trekken binnen de private patio van iedere afzonderlijke woning.

Levensloopbestendig wonen

Een gelijkvloers woonprogramma met een goede ruimtebeleving, zonder onnodige vierkante meters. De eenlaagse bouw is uitstekend geschikt voor levensloopbestendig wonen en leven.

Ondanks dat de woning zich mede richt op een groeiende groep mensen: senioren, laat de woningplattegrond ook perfect jonge gezinnen toe. Hiermee wordt ook programmatisch de duurzaamheid gewaarborgd. De indelingen zijn flexibel aan te passen en uit te voeren binnen een energiezuinig casco met een EPC van 0. Door toepassing van een houtskeletbouwsysteem met maximale isolatiewaarde ontstaat een comfortabel binnenklimaat gedurende alle seizoenen.

De oriëntatie van de kaphelling is uitermate geschikt voor het toepassen van zonnecellen t.b.v. de energieopwekking. De hoge ramen op de oost- en westgevel zorgen voor diep toetredend daglicht in de woonruimte. De noodzakelijkheid voor kunstlicht wordt hiermee verkleind, dus minder energieverbruik.