Rabobank Oostvoorne
Opdrachtgever |
Rabobank Westvoorne |
Jaar |
2006 |
Aannemer | |
Locatie |
Oostvoorne |
Discipline |
Architectuur, interieur |
Typologie |
Bedrijfsgebouw |
EEN GESLAAGDE SYNTHESE VAN TRADITIONEEL EN EIGENTIJDS BOUWEN
In opdracht van Rabobank Westvoorne maakte HDK architecten bna bni bnsp een bijzonder ontwerp voor de uitbreiding van het bestaande kantoorpand. Aan de voorzijde van het bankgebouw, gesitueerd aan de Stationsweg, is weinig te merken van de rigoureuze uitbreiding en vernieuwing. Maar eenmaal binnen valt op hoe De Kluijver erin is geslaagd met een ingenieus glazen gangensysteem niet alleen de totale werkruimte uit te breiden en veel meer licht binnen te halen, maar ook de aangrenzende voormalige bankdirecteurswoning in het kantoor te integreren.
De Stationsweg in Westvoorne wordt gekenmerkt door een ruim opgezet profiel met aan weerszijden parkeergelegenheden en bomenrijen. Achter deze groene ‘gordijnen’ staan verschillende vrijstaande woningen in een eenzelfde bouwstijl. Hoewel de Rabobank groter uitvalt dan de woningen, werd door toepassing van vergelijkbare detaillering, materialen en kleuren toch een gelijkvormige sfeer gecreëerd. Ondanks deze gelijkvormigheid is het pand heel herkenbaar aan entree en voorruimte.
De nieuwe uitbreiding heeft de omgeving zijn oorspronkelijke gezicht teruggeven. Tegelijkertijd voorziet zij in de functionele behoefte van de Rabobank aan extra kantooroppervlakte. De uitbreiding werd gerealiseerd achter en in de oude directeurswoning vlak naast de bank. Deze werd bij het kantoor getrokken, waarbij het exterieur volledig intact werd gelaten. In het interieur werden kenmerkende elementen als de houten trap eveneens bewaard, zodat de historie en de oorspronkelijke functie zichtbaar blijven. In dit gedeelte van het kantoor is onder meer de nieuwe directeurskamer gesitueerd.
De voorgevel van bestaande kantoor werd voorzien van diverse gevelsparingen en met zink bekleed. De uitbreiding vond plaats in de naastgelegen tuin. Op de erfscheiding fungeert de gevel als tuinmuur. Doordat deze gevel volledig gesloten is, creëerde De Kluijver twee patio’s om daglicht en natuurlijk groen naar binnen te halen. De aangrenzende binnengevels werden dan ook volledig transparant uitgevoerd. Beide patio’s worden gescheiden door een eveneens volledig transparante doorsteek tussen de uitbreiding en het bestaande gebouw. In de patio’s werden vijvers aangelegd om een rustige sfeer te bevorderen.
In de ontstane tussenliggende ruimte ontwierp HDK een aantal werk- en spreekruimten waar een aangename sfeer heerst. Die wordt versterkt doordat het glas van een van de ruimten is voorzien van gezeefdrukte folie met bomen – het verwijst naar het nabijgelegen Mildenburgbos - zodat er een natuurlijke, groene omgeving wordt gesuggereerd – vooral als de zon door het gezeefdrukte ‘bladerdek’ naar binnen schijnt. Het platte dak is voor een groot gedeelte opgetild en op een transparante constructie geplaatst, zodat er ook via het dakvlak licht naar binnen kan vallen.
De reacties op het nieuwe rayonkantoor van de Rabobank Westvoorne waren zonder uitzondering positief. Het gebouw is dan ook absoluut geen stijf en statig bankgebouw geworden, maar veeleer een transparant geheel waarin de cliënten en de 45 medewerkers zich ongetwijfeld op hun gemak zullen voelen. Een eigentijds gebouw met behoud van een wat traditioneler aanzicht aan de voorzijde, passend in zijn omgeving. Een geslaagde synthese van oud en nieuw.