JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

24 augustus 2023

Een hernieuwd woonhuis op Landgoed De Landerije

Opdrachtgever

Particulier

Jaar

2023

Aannemer

Constructeur: Cerfix
Aannemer: Aannemersbedrijf de Bruijne BV
E-installatie: Elektro Vermeulen
W-installatie: Markwat Installatietechniek

Locatie

Rockanje

Discipline

Architectuur

Typologie

Woonhuis

Rockanje - De verbouwing van deze duinboerderij in Rockanje is gestart. Het ontwerp kenmerkt zich door het behoud van het bestaande kleine woonhuis waarachter een groter volume wordt aangebouwd.

In het bestaande bouwdeel komen de keuken en bijkeuken. In het nieuwe bouwdeel komen op de begane grond de entree, woonkamer, hoofdslaapkamer met en-suite badkamer. Op de verdieping komen nog twee extra slaapkamers met een gedeelde badkamer.

In het architectonische beeld behoudt het kleine bestaande bouwdeel haar gevel van kleine IJsselsteentjes met bestaande kozijnen. Om het onderscheid tussen bestaand en nieuw duidelijk herkenbaar te houden krijgt het nieuwe bouwdeel grotere puinen en een gevel van zwarte vlotdelen. Deze afwerking met vlotdelen sluit aan bij de overige bijgebouwen op het perceel, zoals de paardenstallen en voormalige kippenschuur, die hier ook mee bekleed zijn. Het bestaande dak wordt wel doorgetrokken in de nieuwbouw. De compositie van bestaand met nieuw vormt hierdoor toch één geheel en heeft de karakteristiek van een traditionele duinboerderij die in het gebied van de Zanderijen en het Voorns Duin veelvuldig voorkomt.

Aangezien de huidige woning niet heel goed was gefundeerd, is er door middel van glasinjectie in de onderliggende grond een stevig fundament gemaakt. De nieuwbouw aan te laten sluiten op de bestaande is om deze reden ook niet met palen gefundeerd maar ligt de fundering op een verdicht zandpakket.

Na een uitgebreide voorbereiding zal het nieuwe bouwdeel straks in prefab houtskeletbouw elementen worden opgebouwd. Dit is enerzijds gedaan in verband met gewichtsbesparing maar anderzijds is hiermee de bouwtijd op locatie ook aanzienlijk teruggebracht.