JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

9 februari 2024

Dura Vermeer tekent bouwteamovereenkomst voor Molenwei in Spijkenisse

Opdrachtgever

Maasdelta Groep / Dura Vermeer Bouw Zuid West

Jaar

2024

Aannemer

Opdrachtgever: Maasdelta Groep
Stedenbouwkundige: Wissing BV
Aannemer: Dura Vermeer Bouw Zuid West BV
Infrastructuur: Geo Infra

Locatie

Spijkenisse

Discipline

Architectuur en Stedenbouw

Dura Vermeer tekent bouwteamovereenkomst voor 125 betaalbare woningen in Spijkenisse voor Maasdelta Groep

Woningcorporatie Maasdelta Groep en Dura Vermeer Bouw Zuid West tekenden op 8 februari de Bouwteamovereenkomst voor de herontwikkeling van de Molenwei in Spijkenisse. In deze naoorlogse wijk wordt ruimte gemaakt voor 125 betaalbare huurwoningen passend bij de huurvraag van vandaag. In de ontwikkeling wordt het woningconcept PCS Pro (Pre Choice System) van Dura Vermeer toegepast: betaalbaar en sneller woongeluk voor iedereen.

Vernieuwing van de Molenwei In de Molenwei heeft Maasdelta 112 huurwoningen staan die begin jaren ‘50 zijn gebouwd. Door de verouderde staat van de woningen heeft Maasdelta besloten om deze te slopen en te vervangen met 125 nieuwbouw huurwoningen (grotendeels sociale huur en een aantal middenhuur).

De nieuwe woonwijk krijgt een dorps en vriendelijk karakter. Stedenbouwkundig bureau Wissing heeft in opdracht van Maasdelta hiervoor het ontwerp gemaakt. In het hart van de wijk wordt licht, lucht en groen toegevoegd. Hier is ruimte voor spelen en ontmoeting. HDK architecten werkt de architectuur van de woningen uit. De architectuur van de nieuwbouw geeft een knipoog naar de huidige Molenwei en zorgt voor herkenning.

"Ik ben er trots op dat we mooie, betaalbare en duurzame woningen met lage energielasten terug laten bouwen, waarbij huidige bewoners zelfs kunnen kiezen of ze terug willen keren. Het vernieuwen van de Molenwei past bij onze uitgangspunten om voldoende duurzame en betaalbare woningen te bieden. Woningen die voldoen aan de vraag van vandaag en in de toekomst. In het geval van de Molenwei bouwen we weer eengezinswoningen terug. Nu in verschillende varianten, zodat we meerdere doelgroepen een nieuw thuis kunnen bieden. Met onze keuze voor bodemwarmte maken we comfortabele woningen met een betaalbare energierekening, nu en in de toekomst. De nieuwe opzet van de wijk, met het autovrije hart en een sterkere aansluiting op de omgeving, helpt om het buurtgevoel in de Molenwei te versterken.” Aldus Sander Verschoor, directeur Vastgoed Maasdelta Groep.

Woningconcept PCS Pro
Dankzij heldere spelregels en standaard uitgangspunten, kunnen de PCS-woningen al binnen 18 weken gerealiseerd worden. Niet alleen snelheid is een voordeel, met het concept richt Dura Vermeer zich ook op betaalbaar woongeluk voor iedereen. PCS Pro is inpasbaar in iedere opgave en combineert alle efficiencyvoordelen van gestandaardiseerde woningbouw. Doordat er veel vrijheid zit in de ontwerpen, ontstaan unieke en diverse woningtypes voor starters, gezinnen en ouderen. HDK architect Arno de Ruiter, die zelf ooit in de Molenwei heeft gewoond, heeft met het flexibele woningconcept van Dura Vermeer een uniek en passend voorlopig ontwerp van de woningen gemaakt met mooie vertalingen van de Delftse School naar de huidige tijd.

‘Dankzij het vertrouwen van Maasdelta in zowel Dura Vermeer als partner als in ons woningconcept, kunnen we de wijk de uitstraling geven die het verdient. Ons streven is om zoveel mogelijk duurzame initiatieven toe te voegen, zodat we de buurt groener, gezonder en leefbaarder maken’, aldus Rob Tummers, directeur Klant, Markt en Maatschappij bij Dura Vermeer.

Transformatie
Door de woonblokken aan de zuidkant van de huidige Molenstraat een kwartslag te draaien heeft stedenbouwkundig bureau Wissing een een langwerpige ruimte gecreëerd die ook wel de Groene Loper wordt genoemd. De openbare ruimte wordt parkachtig en autovrij ingericht. Hier is ruimte om in te spelen op het veranderende klimaat Denk hierbij aan opvang van water bij hevige regenbuien en meer verkoeling. Tegelijk geeft de nieuwe opzet de kans voor buren om elkaar makkelijker te ontmoeten en voor kinderen om veilig te spelen. Ook wordt de Vierambachten boezem geactiveerd door hier andere woningtypes en openbare verblijfsplekken aan te situeren.

Samenwerking
Een wijk vernieuwen doe je niet alleen. Samen met gemeente Nissewaard pakken we de woonomgeving aan. Stedenbouwkundig bureau Wissing maakt het plan voor de openbare ruimte. Geo-Infra denkt mee over de grond-, weg- en waterbouwkundige vraagstukken. De architecten van HDK zorgen voor een sfeervolle en passende stijl van de woningen voor deze wijk. Dura Vermeer en Maasdelta pakken in bouwteamverband deze opgave verder op samen met deze partners. Op www.maasdelta.nl/molenwei komt steeds meer nieuwe informatie te staan over de ontwikkelingen.