JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

15 juni 2023

Gevelwijziging binnen historische stadskern

Opdrachtgever

Particulier

Jaar

2023

Locatie

Heenvliet

Discipline

Architectuur

Heenvliet - Het pand aan de Vissersdijk dateert van vòòr 1900 en is onderdeel van een samengesteld pand met een dubbele schildgevel. Dit pand was rond 1900 in gebruik als schuur/pakhuis.
In de jaren 80 is voor de voorgevel van beide panden en nieuwe gevel opgemetseld. De bestaande gevel op de begane grond is daarbij gehandhaafd. Tevens had het pand inmiddels een winkel- en woonbestemming.

Met deze gevelwijziging wordt de bestaande gevel gereinigd en voorzien van keimwerk. De witte kleur komt overeen met de kleur van het keimwerk op het naastgelegen buurpand. Beide panden vormen daardoor (weer) één geheel. Tevens wordt het bestaande dak geïsoleerd.
In de grote winkelpui op de begane grond zal een middenpenant met twee schuifvensters (met draaikiepraam) worden geplaatst. Om het historische gebruik van het pand zichtbaar te maken worden op de bovenverdieping twee luiken toegevoegd. Naar binnen draaiende deuren met glas en een glazen balustrade markeren het hedendaagse woonkarakter.
De zijgevel en terugliggende voorgevel van het pand bezitten veel scheuren en zijn in slechte staat. Om die reden wordt gevelherstel lastig en zullen beide geveldelen opnieuw worden gemetseld met een passende gevelsteen. De gevel zal daarbij iets worden verhoogd vanwege het geïsoleerde dakpakket.

Om de woonkwaliteiten van het woonhuis te vergroten èn om een duidelijke woningentree te markeren wordt de entreedeur naar de terugliggende voorgevel verplaatst. Een reeds in het bezit zijnde historische deur zal in een nieuw kozijn worden opgenomen. De oude deur past bij het karakter van de historische Vissersdijk. De huidige deur in de zijgevel zal worden vervangen door een schuifvenster met draai-kiep mogelijkheid.