JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

15 februari 2023

Ondertekening koopcontract brandweerkazerne Vlaardingen

Opdrachtgever

Gebr. Verschoor

Jaar

2023

Locatie

Vlaardingen

Discipline

Transformatie

Nieuwe woningen in voormalige brandweerkazerne aan Hoflaan 

De gemeente Vlaardingen heeft afgelopen vrijdag 10 februari het pand verkocht door de koopovereenkomst met Gebr. Verschoor Projekten B.V te ondertekenen. Met de ondertekening komt er een einde aan een lange zoektocht naar een nieuwe invulling voor het pand waardoor het een waardig onderdeel wordt van de Buitenplaats van Ruytenburch.

Het gemeentelijke pand aan de Hoflaan staat al vanaf de verhuizing van de brandweer in 2006 leeg. In de afgelopen jaren zijn er verschillende mogelijkheden onderzocht om een nieuwe invulling aan het pand te geven. Allen zonder succes. In 2013 sloten de gemeente en Heijmans Vastgoed daarom een overeenkomst waarin is opgenomen dat Heijmans als onderdeel van de (woningbouw)ontwikkeling van De Buitenplaats Van Ruytenburch een passende herbestemming voor de brandweerkazerne moest vinden. Aan deze zoektocht is met de ondertekening van de koopovereenkomst een einde gekomen.

Wethouder Koen Kegel (Vastgoed) zette namens de gemeente een handtekening onder de koopovereenkomst: “We zochten al langere tijd naar een nieuwe invulling van dit bijzondere pand waarbij de cultuurhistorische waarde behouden kon blijven. Als wethouder ben ik bijzonder trots dat dit is gelukt en dat we dit moment met elkaar kunnen vieren.”

Bart Woudenburg van Gebr. Verschoor Projekten B.V. kan niet wachten om te beginnen met het opknappen van het pand. “De voormalige brandweerkazerne is gebouwd door het aannemersbedrijf waar mijn overgrootvader en later mijn opa eigenaar van was. Het is natuurlijk geweldig dat ik het nu, 72 jaar later, het gebouw mag verbouwen en een nieuwe bestemming kan geven voor weer minimaal 72 jaar.” 

Een belangrijk onderdeel van de herbestemming vormt ook het renoveren van de gevels. In het archief van de gemeente Vlaardingen zijn de originele tekeningen teruggevonden. Bij de renovatie worden de oude gevels en gevelopeningen zoveel mogelijk in ere hersteld. Hiermee krijgt de voormalige brandweerkazerne aan de Hoflaan haar historische karakter terug.

Wethouder Ivana Somers-Gardenier (Bouwen en Wonen). “Ik ben blij dat dit laatste stukje van deze mooie woonwijk nu gerealiseerd wordt. De locatie van de voormalige brandweerkazerne gaat voorzien in mooie nieuwe woningen met alle comfort van nu en een historische uitstraling. Verschillende typen woningen, op een schitterende locatie in onze stad.”