JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Artist-in-Residence

Opdrachtgever

Stichting 13

Jaar

2023

Aannemer

Aannemer: Van Waning Bouw
Hoofdconstructeur: Lievense WSP
Kelderbouw: MBS Kelderbouw
Werktuigbouwkundig installateur: Putman BV
Electra: Intraco

Glazen volume: Si-x
Glas engineer: ABT, Velp

Interieur: Merck Interieurbouw

 

Locatie

Wassenaar

Discipline

Architectuur

Artist-in-residence (met ondergrondse complexiteit)

Inleiding

In en rond een jaren ‘30 villa is een ondergrondse expositieruimte voor kunstobjecten en videokunst met een tijdelijke woonlocatie voor een kunstenaar. Enkel de geheel gerenoveerde historische villa en een glazen volume zijn de zichtbare uitingen van een technisch complexe opgave. De ligging in de sereen ontworpen tuin draagt bij aan een juiste beleving van de architectuur.

Glazen volume

Het glazen volume springt als meest kenmerkend onderdeel in het oog en steelt hierbij de show door de verschijningsvorm als een fragiel glazen doosje. Door het samenstellen van een glazen schil met glazen spanten, is glas volledig ingezet als architectonisch middel. Het doet alle moeite er niet te zijn.
Het volledig glazen volume bevat een zelfdragende glasconstructie, bestaande uit vier hardglazen portalen. Het dak en de gevelpuien zijn thermisch geïsoleerd uitgevoerd. De toleranties van de werking van de onderliggende kelder zijn opgevangen in de dimensionering en detaillering van het glazen volume en een geheel weggewerkt aluminium frame van trekstangen. De portalen zijn ingeklemd op de betonnen rand van de patio van de kelder;  de knopen van de spanten zijn daarbij scharnierend uitgevoerd. Elektrische voorzieningen voor het kunstwerk zijn in de glazen constructie weggewerkt.

Woonhuis

Rondom het bestaande woonhuis is, direct tegen de contour van de gevellijn, een afzinkkelder geplaatst. Grote constructieve aanpassingen aan de cultuurhistorische villa waren vooraf noodzakelijk. Op een paalfundatie van 28 schroefinjectiepalen rust het woonhuis op een geïsoleerde betonvloer met nokken.
De garage en een deel van de overstekken van het dak zijn verwijderd en herbouwd. Daarbij heeft het cultuurhistorisch waardevolle woonhuis een volledige nieuwe indeling en renovatie ondergaan, met sterk verbeterde thermische eisen van vloer, gevel en dak. De buitenzijde van het woonhuis is daarbij ongewijzigd gebleven.

Kelder

De afzinkkelder bestaat uit 13 prefabbetonnen wandelementen. Deze zijn bovengronds met aan elkaar gemonteerd (natte knopen) en voorzien van stempels. De gehele kelder is middels trek-ankers, centimeter voor centimeter, in de grond afgezonken. Na het ontgraven van de kelder is een betonnen vloer met zwevende dekvloer gestort.
In de kelderruimte maken twee verdiepingshoge schuifpuien de ondergrondse patio’s bereikbaar. In één van de patio’s is een schaarlift opgenomen. Deze biedt de mogelijkheid om kunstwerken in de kelderruimte te plaatsen. Een corridor legt de verbinding naar een ruimte voor videokunst en wordt aangelicht door drie ellipsvormige vensters in het plafond.

Interieur

Het interieur maakt onderdeel uit van de ontwerpopgave voor dit project. Naast diverse pantry’s is er een ontwerp gemaakt voor kastenwanden met een haard, kast voor een poolbiljard, bilbiotheek, kastwerk in de videoruimte, een atelier en wijnkasten in een ondergrondse verbinding tussen twee woonhuizen.