JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

1 februari 2022

Revitalisatie woonhuis Ouddorp

Opdrachtgever

Particulier

Jaar

2021

Locatie

Ouddorp

Discipline

Architectuur

Typologie

Verbouwing

Ouddorp - Voor een enigszins gedateerde woning aan de Duinkerkerweg heeft HDK Architecten een compleet renovatieplan gemaakt. De hoofdopzet van de woning bestaat uit een klein voorhuis met een groot volume, in de vorm van een schuur, aan de achterzijde. In de loop der tijd is het woonhuis meerdere malen (grondig) verbouwd en vergroot. De oude bouwsporen bleven hierbij vaak zichtbaar en zorgde soms voor onsamenhangend geheel. 
 
In het nieuwe plan zijn de woonkamer en hoofdslaapkamer in het voorhuis gekomen. Het volume erachter is op de begane grond in gebruik genomen als entree, keuken en bijkeuken. De verdieping is bestemd voor de slaapkamers en badkamer. Met het ontwerp is er een mooie samenhang gemaakt tussen de twee bouwdelen. Het voorhuis heeft nieuwe kozijnen gekregen en is opnieuw voorzien van een witte stucwerk laag. De nieuwe dakkapellen zijn traditioneel uitgevoerd met mooi timmerwerk en zijwangen van zink. Het achterste bouwdeel heeft een gevel van klassieke zwarte vlotdelen.
 
Het om in het achterhuis op de begane grond voldoende hoogte te krijgen is de bestaande vloer met circa 40 centimeter verlaagd. Dit is een zeer nauwkeurig werk geweest om de verdieping en de kapconstructie intact te laten. Om beide bouwdelen te verbinden is er aan de achterzijde een grote veranda gemaakt. Deze is geheel in stijl met de bebouwing uitgevoerd; de balklagen in het zicht en ondersteund door massieve houten kolommen.
 
Het gehele woonhuis vormt een mooi ensemble; alsof het er altijd zo uit heeft gezien.