JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Duinwoning in Ouddorp

Opdrachtgever

Particulier

Jaar

2019

Aannemer

Aannemer: Aannemings- en bouwbedrijf van Koppen
Constructeur: Sterk adviesbureau voor bouwconstructies

Oppervlakte

240 m2

Locatie

Ouddorp

Discipline

Architectuur

Typologie

woonhuis

Ouddorp - De bijzondere kwaliteiten van een landschappelijk geleden duingebied aan de rand van Ouddorp, vraagt om een bijzondere woning. Omsloten door een historische schurveling, gelegen aan een duinven én met uitzicht over het gebied van de Westerduinen tekende HDK architecten voor een levensloopbestendige duinvilla. Een woonhuis wat zich naadloos voegt naar de omliggende bomen en mogelijke zichtlijnen op het beboste perceel.

Ondanks de behoorlijke woonoppervlakte van de begane grond, uit het woonhuis zich zeer gematigd aan de omgeving. Hierbij is gestreeft naar een passende schaal door het opdelen van bouwvolumes en de geleding van de gevel.

Op de begane grond is er een volledig uitzicht over het duinven en de aangrenzende tuin. Wanneer de grote puien naar het overkapte terras worden geopend, ontstaat er zeer geleidelijke overgang tussen binnen en buiten. Dit wordt nog eens versterkt door de doorlopende natuursteen vloer over het terras. 

Het ontwerp van de woning is optisch in twee onderdelen verdeeld; een eigentijdse schuur, waarnaast een moderne (slaap)vleugel de tuin inreikt. De regiokarakteristieke materialisering van grijs potdekselwerk en een keramisch pannendak, gaat een dialoog aan met de natuurstenen gevel van het slaapgedeelte. 

Op enkele belangrijke plekken word dit natuursteen ook wat omhooggetrokken, waaronder als bekleding van de schoorsteen. Op deze wijze kan het natuursteen de woning ook een warm accent aan de binnenzijde geven.