JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Galleriewoning te Wassenaar

Opdrachtgever

Particulier

Jaar

2010

Aannemer

GMB Ridderkerk

Oppervlakte

460 m2

Locatie

Wassenaar

Discipline

Architectuur, interieur

Typologie

Gallerie

De opdracht

Medio 2007 kreeg HDK architecten BNA BNI BNSP de opdracht om in Wassenaar een woning te bouwen waar de opdrachtgever optimaal van zijn kunstcollectie kan genieten.

Locatie

Om het karakter van de (bos)tuin te behouden, werd het ontwerp in overeenstemming met de overige bebouwing in de omgeving op gepaste afstand van de openbare weg gesitueerd. Er werd voor het volume gebruik gemaakt van de verplichte minimumbreedte van 7,5 meter, hierdoor was een beperkt volume mogelijk. Om toch te voldoen aan het programma van eisen werd besloten om ondergronds te bouwen.

Architectuur

Het gebouw is ontworpen rondom een servicekern. Deze is vormgegeven als een schijf en bevindt zich van de begane grond tot in het onderste niveau (-2). De kern is in tegenstelling tot de rest van het gebouw bekleed met donkere natuursteen met aan de ene kant de trap en aan de andere kant de expositieruimtes. Op deze wijze ontstaat een routing in het gebouw met de servicekern als herkenbaar centraal element.

De kern is ingericht om verschillende ondersteunende functies (sanitaire ruimten, lift, meterkast, elektrotechnische installaties en de luchtbehandelingkast) te kunnen onderbrengen. Waar mogelijk is in de kern de resterende ruimte gereserveerd voor het plaatsen van kunstobjecten door middel van het creëren van nissen.

Om de ruimtelijke werking te versterken, werd gekozen voor een combinatie van dag (dak)lichten en vides. Hierdoor kan in een dergelijk ondergronds bouwwerk een synergie tussen binnen en buiten tot stand worden gebracht. Drie grote, bijna horizontaal lopende dag (dak)lichten zorgen voor de visuele verbinding tussen binnen en buiten. Het daglicht kan zo tot het onderste niveau van het gebouw doordringen. Daarnaast leveren deze vides een visuele interacties tussen de verschillende verdieping op. Hierdoor is het mogelijk om de kunstobjecten vanaf verschillende niveaus te bekijken.

Resultaat

Het woonhuis/museum in Wassenaar is een minimalistisch bouwwerk dat zich nauwelijks aan de omgeving openbaart. Hierdoor is, ondanks de grote hoeveelheid kubieke meters, het karakter van de [bos]tuin gehandhaafd. Door een aantal slimme ingrepen, zo is de garderobe tevens een slaapkamer en de keuken tevens een pantry, kan het gebouw op de begane grond ten allen tijde als woning worden gebruikt. Het expositiedeel is, ondanks dat het onder de grond ligt, door de daklichten en vides licht en open.

Dit gebouw laat zien dat een ondergronds gebouw dezelfde synergie tussen binnen als buiten kan bereiken als een gebouw boven het maaiveld.