Herinrichting van De Goudse Waag
Opdrachtgever |
Stichting De Goudse Waag |
Jaar |
2009 |
Aannemer | |
Oppervlakte |
93 m2 |
Locatie |
Gouda |
Discipline |
Interieur |
Typologie |
Museum, restauratie |
ism Studio La Meul
De Goudse Waag is een historisch pand uit 1668. Vroeger werden hier de Goudse kazen gewogen. Nu is dit het Kaas- en Ambachtenmuseum, waar je van alles te weten kunt komen over de historie van de Goudse Waag en de producten, die hier gewogen en verhandeld werden. In het museum is bovendien veel informatie te vinden over de Goudse ambachten. Zeer regelmatig worden er diverse demonstraties gegeven, zoals: kaas maken, Goudse kaarsen dompelen, pijpen maken en Gouds aardewerk (keramiek) vervaardigen.
Op 31 oktober 1667 werd besloten om de Waag in Gouda te bouwen, waarvoor de beroemde architect Pieter Post de opdracht kreeg. In 1669 was het bouwwerk gereed. De bovenverdieping was voor de waagfunctie niet zo belangrijk en werd verhuurd aan de Schutterij. Beneden werden de aangevoerde handelsgoederen gewogen en aan de hand daarvan werd belasting geheven. Vanaf 1850 werd er alleen nog kaas gewogen. In 1956 volgde een uitgebreide restauratie en vanaf 1995 werd in de Waag het Kaasmuseum gevestigd. Sinds 2008 is Uniekaas beheerder van dit monumentale pand.