JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Nieuwbouw DORC te Zuidland

Opdrachtgever

DORC international BV

Jaar

2011

Aannemer

Gebr. Verschoor 

Oppervlakte

4.700 m2

Locatie

Zuidland

Discipline

Architectuur, interieur

Typologie

Bedrijfsgebouw, cleanroom

DORC International BV - gevoel van verbondenheid en openbaarheid

Dutch Ophthalmic Research Center (DORC) International BV is gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie en verkoop van oogheelkundig chirurgische disposables, instrumenten en apparatuur.

Het destijds (’98) door HDK architecten ontworpen gebouw was de eerste aanzet tot de aanleg van het bedrijventerrein Harregat in Zuidland. In de binnenstedelijke gebieden vormen gebouwen vaak één geheel met de omliggende bebouwing. Op het nieuwe terrein is het gebouw van DORC geen afgeleide of ondergeschikte van de locatie, maar vormde het gebouw zelf de locatie.

Ontwerp uitbreiding

De opgave was een zelfstandige uitbreiding te maken die kan worden losgekoppeld van het bestaande DORC-gebouw. Er werd besloten de drie nieuw te bouwen functies - kantoor, cleanroom en magazijn - elk met een eigen programma van eisen logistiek optimaal vorm te geven. Vanuit stedenbouwkundig perspectief is het uitgangspunt gecontinueerd om het ingezette ritme van de haaks op de Kerkweg gesitueerde bebouwing vast te houden.

De drie te bouwen hoofdfuncties zijn als losse volumes rondom patio’s gesitueerd. Op dat terrein strekt zich vanaf de gevel van de cleanroom een vijver uit die via een poort langs de Kerkweg doorloopt. Aan de zijde van de Kerkweg is de entree voor de bezoekers van het kantoor gesitueerd. Door de gebouwen op deze wijze ten opzichte van elkaar te situeren, ontstaan zichtlijnen die de openheid in de werkomgeving vergroten en de relaties tussen de verschillende werkvloeren versterken. De kantoren zijn vormgeven als kantoortuinen, vast of flexibel, al naar gelang de behoefte. Tussen de cleanroom en de kantoren ligt als een verbindingsschakel de showroom.

Pleinstructuur

Het gebouw is opgevat als een stad. De pleinstructuur veroorzaakt een gevoel van verbondenheid en openbaarheid. De ruimtes hebben verschillende hoogtes en wisselend uitzicht op de diverse patio’s. Daglicht dringt tot diep in het gebouw door. Daar waar wanden noodzakelijk waren, zijn ze grotendeels van glas gemaakt. De binnenwanden van de kern zijn bekleed met kantano. De verlichting is een belangrijk element in het ontwerp geweest. Om toch een eenheid te bereiken in het uiterlijk van de drie losse elementen is het gehele complex in hetzelfde materiaal uitgevoerd.
De huid van het gebouw is gemaakt van baksteen op een zwart betonnen vezelcement plaat. Binnen is de uitstraling van het exterieur doorgetrokken naar het interieur.