JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Seniorenwoningen te Simonshaven

Opdrachtgever

Woonstichting De Zes Kernen

Jaar

2011

Aannemer

Van Waning

Locatie

Simonshaven

Discipline

Architectuur, stedebouw

Typologie

Seniorenwoningen, wooncomplex

De architectuur schept niet alleen de woningen, maar ook de publieke ruimtes. De appartementen bestaan uit dertig sociale huurwoningen en zes koopwoningen en zijn voorzien zonnepanelen. Bij de bovenwoningen zijn tussen de beglazing gedeeltelijk fotovoltaïsche modules (PV modules) met polykristallijne zonnecellen aangebracht van het Schuco Solar System. De daarmee opgewekte energie die niet wordt verbruikt, wordt via een terugleveringsmeter aan het openbare elektriciteitsnet geleverd. Dat kan een energiebesparing van vijftien procent opleveren.

Heer Simon en Vrouwe August

Beide appartementgebouwen liggen met de achterzijde aan het water en met de voorzijde, de galerijkant van de 1e verdieping en de voordeuren, aan het openbare terrein.
Het blok Simon bestaat uit twee blokjes van zes en zeven appartementen gekoppeld door een loopbrug op de eerste verdieping. Blok Vrouwe Augusta bestaat uit drie blokjes van vijf, zes en zes appartementen, welke ook op de verdieping gekoppeld worden door een loopbrug.


Beide blokken hebben voor de woningen op de verdieping een eigen lift. Alle woningen betaan uit een woonkamer een keuken, een badkamer, toilet, twee slaapkamers en een opslagruimte. De appartementen op de verdieping hebben een extra hoge woonruimte en slaapruimte dankzij een optimale benutting van de kap. De pannengevels lopen gedeeltelijk door tot aan het waterniveau. De tussenliggende balkons hebben prachtig uitzicht over het water en liggen op het zuiden respectievelijk zuidwesten. Alle woningen hebben een eigen berging op de begane grond.

Heer Simon I en Vrouwe Augusta

De woningen zijn alle opgetrokken in baksteen met een kap van dakpannen. Deze kap is zowel dak als gedeeltelijk gevel. De galerijkant van de appartementen heeft een ruim bemeten goot die de onderbreking vormt tussen de pannen en de betondelen op de galerij en die tegelijkertijd dient als een aangenaam afdak voor de galerij.