JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Villa te Oostvoorne

Opdrachtgever

Particulier

Jaar

2011

Aannemer

Van Reek Bouw

Oppervlakte

1035 m2

Locatie

Oostvoorne

Discipline

Architectuur

Typologie

Landelijk, rietgedekte villa

Het vrijstaande woonhuis, is misschien wel een van de boeiendste ontwerp opgave. Het vrijstaande woonhuis als gebouwtype is gevangen tussen conventie en experiment. Het ontwerpen van een villa is meestal een zeer tijdrovende klus. De intensieve contacten met de opdrachtgever prikkelen de geest door buiten de gebaande kaders te denken, maar slurpen ook veel uren op. Alle facetten van het leven komen erbij kijken. Ieder detail van het huis moet worden doorgesproken en uitgelegd. Over alle materialen en kleuren wordt uitgebreid gediscussieerd. De keuze voor de vloer, de wandafwerking enz. De keuzes in de installatietechniek voor verlichting en binnenklimaat zijn door de enorme omvang van de villa steeds ingrijpend.

Het ontwerp

Een belangrijk uitgangspunt bij dit ontwerp is de relatie binnen en buiten, tussen gesloten en open.
Het maximaal toelaatbare bebouwingsoppervlak en de tuin zijn veruit de grootste in de directe omgeving. Om de schaal van een dergelijk woonhuis terug te brengen tot naastgelegen bebouwing is de plattegrond zeer uitgerekt. Door de 3 vleugels verschillend de tuin in te vormen, ontstaat er een scheiding tussen privaat en openbaar.
De ontwerpopgave is door ons andersom geredeneerd: De view náár de tuin is bepalend voor de oriëntatie van het programmaonderdeel (te weten: keuken, eetkamer, salon, werkkamer en woonkamer) Lopend door de vertrekken wordt het uitzicht door weloverwogen ramen naar de tuin geënsceneerd. Dagelijkse rituelen (opstaan, thuiskomen) zijn zeer rationeel als routing in de plattegrond doorgevoerd.
In afwijking op traditionele woningbouw is de opzet van de slaapverdieping bijzonder. De verschillende vertrekken (met elk hun eigen badkamer) komen samen in een woonkamer. Deze woonkamer heeft weer directe verbinding met de tuin door het dakterras.


De keuze voor het riet met bakstenen gevels is op bijzondere en eigentijdse wijze toegepast.

Voor de locatie gold een maximaal bebouwingsoppervlak. Dit is maximaal benut. Ook is bij de indiening gebruik gemaakt van het vergunningsvrij bouwen van 2.5 m aan de achterzijde. Het ontwerp kenmerkt zich door de horizontale gelaagdheid, die wordt onderbroken met een groot vertikaal element de schoorsteen. De horizontale gelaagdheid wordt versterkt door bakstenen met een lengt van 550 mm. Ondanks de kolossale inhoud van 3400m2 is uitgegaan van een aangename schaal.