JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Voetgangersbrug te Spijkenisse

Opdrachtgever

Gemeente Spijkenisse

Jaar

2009

Aannemer

Voortman Staalbouw

Oppervlakte

52 m2

Locatie

Spijkenisse

Discipline

Architectuur

Typologie

Voetgangersbrug

Buisvormige brug, als baken tussen jeugdcentrum en skatebaan

Winkelcentrum Maaswijk te Spijkenisse is uitgebreid met nieuwe winkels en een jeugdcentrum. Laatstgenoemde is aan de achterzijde van het winkelcentrum gesitueerd in de directe nabijheid van een skatebaan en sportvelden. Daarmee is tevens voorzien in speciale voorzieningen in de buitenruimte voor de jeugd. De verbinding tussen deze voorzieningen en het jeugdcentrum wordt echter bemoeilijkt door een tussenliggende waterpartij. HDK Architecten bna bni bnsp te Rotterdam, de ontwerpers van het nieuwe jeugdcentrum, is door de Gemeente Spijkenisse gevraagd een ontwerp voor de brug te leveren. De brug werd uitgevoerd door Voortman Staalbouw.

De meest voor de hand liggende oplossing was uiteraard een verbinding tot stand te brengen tussen het jeugdcentrum en de skatebaan en sportvelden in de vorm van een brug. Die oplossing bracht echter weer een ander probleem met zich mee: een brug voor jongeren moet wel tegen een stootje kunnen. Een ander vereiste was dat de brug af te sluiten is, zodat deze overdag kan functioneren als een open verbinding tussen beide jongerenvoorzieningen en ’s avonds de buitenruimte ervan kan afsluiten.

HDK Architecten ontwikkelde een bijzonder ontwerp voor een brug. Daardoor kunnen de jongeren die er gebruik van gaan maken, het gevoel krijgen dat zij voor zichzelf een ‘eigen’ verblijfzone hebben, afgezien van de noodzakelijke verbinding die daarmee is gerealiseerd. Een ander groot voordeel van deze ‘jongerenbrug’ is dat daarmee de brug tussen de achterliggende woonwijk en het winkelcentrum wordt ontlast.

Stalen skelet

De brug is opgebouwd uit een stalen skelet van cirkelvormige spanten die onderling verbonden zijn door buisprofielen. De ontstane cilinder is omkleed met rondgebogen strek metaal. Het loopvlak wordt gevormd door kunststof fiberplanken die in de cilinder worden aangebracht. Bovendien bood deze constructie de mogelijkheid voor een detaillering, waardoor dak, gevel en vloer gelijk worden opgebouwd.
Opvallende onderdelen van de brug zijn de ronde deur waarmee de cilindervormige brug af te sluiten is en de cirkelvormige spanten die paars geschilderd worden. Met een schuine plaatsing over de singel ontstaat een lange, slank ogende brugbuis.