JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Woningen Moriaanseweg te Hellevoetsluis

Opdrachtgever

Planoform Rotterdam bv

Jaar

2004

Aannemer

Bouwmaatschappij Merwestreek

Locatie

Hellevoetsluis

Discipline

Architectuur, stedebouw

Typologie

woningbouw

EIGENTIJDSE WONINGEN IN HISTORIERIJK HELLEVOETSLUIS

Het nieuwbouwproject Moriaanseweg in Hellevoetsluis heeft een voorgeschiedenis van ruim tien jaar. In 1993 werden de eerste plannen voor het gebied ontwikkeld, die voorzagen in een combinatie van wonen en werken. Een paar jaar later moest er naast 44 woningen plaats gemaakt worden voor een moskee, maar ook dat plan haalde het niet. Uiteindelijk werd er gekozen voor de bouw van 42 eigentijdse woningen in drie varianten. Comfortabel, energiezuinig, onderhoudsarm en milieubewust zijn essentiële eigenschappen van deze ruime huizen in de Zuid-Hollandse Vestingstad.

Het terrein waarop het project Moriaanseweg is gerealiseerd wordt begrensd door een woonwijk uit de jaren ’70 met een destijds populaire woonerfstructuur, het braakliggende terrein van de oude rubberfabriek, een dorpsstraat en een brede laan waaraan een sporthal ligt. Het gaat hier om een goed voorbeeld van binnenstedelijke herontwikkeling van een qua leeftijd gemengde wijk. De woningen werden ontworpen door HDK Architecten en gebouwd door Bouwmaatschappij Merwestreek.

Harmonieuze inpassing

Naast de nieuwbouw uit de jaren ’70 en ’80 stamt de bebouwing aan de Moriaanseweg uit vooroorlogse tijden. De architect heeft daar in zijn ontwerpen rekening mee gehouden. Met name de vier huizen aan de Moriaanseweg sluiten met hun traditionele uiterlijk goed aan bij de stijl van de oudere panden aan deze authentieke dorpsstraat. De andere woningtypen zijn zeer eigentijds, maar er is ook hier gelet op een zo harmonieus mogelijke inpassing in de omgeving. Het plan heeft daardoor een geheel eigen identiteit gekregen passend bij de omliggende bebouwing.

Opmerkelijk is dat ook binnen de ontwerpen veel variaties mogelijk waren. Wat alle woningen echter gemeen hebben zijn de grote kavels, het ruime woonoppervlak en de brede straat tussen de huizen die plaats biedt aan eigen voortuinen en parkeergelegenheden. Door de heldere opzet en het consequente materiaalgebruik vormt de wijk een eenheid. De woningen zijn opgetrokken uit roodbruine en geelcrèmekleurige baksteen.