JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Zwembad te Wassenaar

Opdrachtgever

Particulier

Jaar

2010

Aannemer

GMB Ridderkerk

Oppervlakte

45 m2

Locatie

Wassenaar

Discipline

Architectuur

Typologie

Zwembad, pool

Zwembad bij woonhuis

Naast het woonhuis mocht volgens het bestemmingsplan 45 m2 aan bijgebouw met een hoogte van max 2,5 m in de tuin worden gerealiseerd. De opdrachtgever wilde graag een zwembad waarin het hele jaar door baantjes kunnen worden getrokken. Hetgeen betekende dat er een constructie ontworpen moest worden, die in de zomer open kon en in de winter dicht. Het gebouw mocht geen typische zwembad-sfeer hebben en zo onopvallend mogelijk zijn. Een soort transparant ‘niet-gebouw’, waarmee de tuin en het woonhuis recht worden gedaan.“
Het werd een bad met een uitzonderlijke lengte- en breedteverhouding, namelijk 2,1m bij 15,0m. De gevels bestaan uit glazen puien zonder kolommen. De puien kunnen elektrisch openschuiven waardoor er in de zomer een grotendeels open buitenbad ontstaat.


Het bad bestaat uit een betonnen bak die op staal is gefundeerd. Om het opdrijven in het geval van een leeg bad in combinatie met een hoge grondwaterstand tegen te gaan is het eigen gewicht van de betonnen bodem samen met de wanden en de grond die op de rand van de bodemplaat drukt voldoende. De betonnen bak is met relatief veel wapening gewapend. Dit, in combinatie met een krimparm betonmengsel, is gedaan om de scheurvorming van de beton zodanig te beperken dat er een waterdichte bak ontstaat.

Omdat de beide langsgevels uit glazen puien bestaan zonder kolommen is niet gekozen voor een overspanningsrichting van de bovenbouw gelijk aan de kortste overspanning. In het dak liggen daarom 2 vlak naast elkaar en aan elkaar gekoppelde stalen IPE300 liggers. Loodrecht op deze liggers kragen T-stalen uit naar de zijkanten toe. Deze staalprofielen, waar het dak tussen ligt, zijn naar de uiteinden toe afgeschuind om een zo rank mogelijke dakrand te krijgen. De puien staan naar binnen ten opzichte van de dakrand.

De stabiliteit van de bovenbouw wordt verkregen door beide stalen liggers als een soort horizontale vakwerkligger samen te stellen waardoor de windbelasting naar de beide kopgevels afgedragen kan worden. Aan één zijde zijn het betonnen wanden als verticale schijf die de windbelasting naar de fundering afdraagt. De wanden zijn bekleed met natuursteen Jura Goldbank. Aan de andere zijde vormen twee stalen schoren met een diameter van 16 mm een stabiliteitskruis. De bovenbouw van het zwembad is uitgevoerd met drie glazen gemotoriseerde schuifpuien met een afmeting van 3800 x 2250 cm aan weerszijden. De gemotoriseerde glaspuien zijn speciaal voor dit project ontwikkeld.

De overloopbuffer is aangesloten op de leiding van de overloopgoot en het zandfiltersysteem met een zandinhoud van 375 kg. De zwembadinstallatie heeft een totale inhoud van ca.50 m3. Deze wordt met een turnover van vier uur gefiltreerd door middel van de zandfilter. Desinfectering vindt plaats door middel van Ozon, ionisatie, PH –correctie en Redox. De kwaliteit van dit zwembadwater is gelijk aan drinkwater. Voor de zwembadinstallatie is uitgegaan van een superzuurstofsysteem, waardoor het gebruik van chloor tot een minimum is beperkt.